Gevarendriehoekjes, geleverd door chocolatier Jacques van Bragt

De koffie geurt in de keuken van Kasteel Geldrop. De heerlijke gevarendriehoekjes met pikante peper nasmaak van de onvolprezen chocolatier Jacques van Bragt, liggen uitnodigend op schalen. In de trouwzaal draait de fotopresentatie van Renate van Liempd. Mensen lopen van het een naar het ander, in afwachting van de opening van de Van der Heijden wandeling. De Rabobank Dommelstreek overhandigt om te beginnen een cheque van €3000,00 verdiend door onze crowdfunders voor de aankoop van de Adri-banken.

A.F.Th. van der Heijden moet tevreden zijn. Volgens hem mogen de wandelaars van zijn wandeling het kasteel niet missen. Het is de mythologische grootheid van zijn jeugd, het belangrijkste cultuurgoed van Geldrop, het domein van de vroegere jachtopziener die kleine jongens schrik aanjoeg met zijn geweer vol zoutpatronen.

Juist hier, tussen de pilaren van het baldakijn voor de hoofdingang, is het lint gespannen dat met enige verbeelding de toegang tot de wandeling markeert.

Renny de Bruyn spreekt de aanwezigen toe

Om half 12 spreekt Renny, de woordvoerder van de werkgroep Van der Heijden wandeling, zijn openingswoord. Hij memoreert het vele werk van twee jaar: de schitterende resultaten zoals het boek, de website, de Facebookpagina, de audiotour en hij ontvouwt interessante plannen voor de toekomst.

 

Miranda Verdouw, wethouder van o.a. Onderwijs en Cultuur, knipt met een reusachtige schaar het brede, rode lint door. Fervente Van der Heijden lezers weten precies dat de schaar niet alleen als Heijdensiaans symbool voor vruchtbaarheid en vernietiging staat maar ook dat de geopende schaar de romancyclus ‘De tandeloze tijd’ opent.

Hoe dat precies zit? De wandelaars komen alles te weten uit de begeleidende teksten en citaten in het wandelboek en op de audiotour.

Als Rob Coers, de webmaster, met een druk op de knop de audiotour vrijgeeft om te downloaden, kan het feest beginnen.

Gids Jos Geevers op pad met eerste wandelgroep

De eerste vier groepen vertrekken, vergezeld door een gidsend lid van de werkgroep, om een van de twee wandellussen te lopen. De lente is behoorlijk op streek en het weer wordt alsmaar zonniger. De gesprekken onderweg moeten inspirerend geweest zijn want de feestelijke opening eindigt met  opgetogen  reacties van enthousiaste  wandelaars.

Zij hadden de primeur. Ook van de speciale boekenleggers trouwens.