Brabants, Kwartaalblad over Brabanders en hun taal’ publiceerde in het nummer juni 2018 het slot van het A.F.Th. interview.
Voor de laatste maal luisteren we naar het gesprek tussen A.F.Th. van der Heijden en zijn interviewer Cor Swanenberg.

Van dialect tot thuisgevoel

Hebben de dialectische achtergronden van vader en moeder invloed gehad op de ‘taalgevoeligheid’ van de schrijver? A.F.Th. kijkt terug. Het leidt naar avonturen met collega-schrijvers en andere paradijsvogels. Ook vertelt A.F.Th. hoe zijn vrouw Mirjam kennismaakt met het fenomeen Brabants. En hij geeft een mooi antwoord op een mooie vraag. Ja, het voelde als thuiskomen toen hij voor de presentatie van het wandelboek in De Muis in Geldrop zoveel oude bekenden ontmoette.
Het gesprek eindigt met praktische zaken: verkoop van zijn boeken in Brabant, prijzen en toekomstplannen.
De anekdote over de gemankeerde Nobelprijs voor Mulisch zindert even door. Is de Nobelprijs wel zo ver weg voor A.F.Th.?

Goed werk

Het vierdelige interview schetste uitnodigende contouren voor een invulbaar portret. A.F.Th. kleurde het in met verhaal, nuance en verheffing. Het ging op z’n Brabants en reikte over het Brabants heen.
Cor Swanenberg heeft het portret met relevante inleidingen in een ruime literaire context gezet. In de inleiding bij dit laatste deel stelt hij de vraag waarom het werk van A.F.Th. nauwelijks in het Engels, Frans en Spaans vertaald is. Dat is zeker een kwestie waarover we nog niet zijn uitgepraat.
Met dit slot geven wij Cor Swanenberg alle lof voor zijn aanpak van een gevleugelde ontmoeting.
En ‘Brabants’, hartelijk dank voor het meelezen.

Lezen!

Wij zijn ‘Brabants’, Cor Swanenberg en in het bijzonder Henk Janssen van de Stichting Brabants, zeer erkentelijk dat we de complete reeks hier op onze website beschikbaar mogen stellen. En dat niet alleen, u kunt de volledige afleveringen waarin de interviews met A.F.Th. downloaden en de overige, buitengewoon interessante artikelen, tot u nemen.