A.F.Th. – schepper van een veelstemmig universum

Sterauteur

A.F.Th van der Heijden werd in 1951 in Geldrop geboren en woont sinds zijn vijfentwintigste in Amsterdam.

De romancier ontwikkelde een hemelbestormend schrijverschap. Hij schiep zijn eigen universum waarin hij persoonlijke herinneringen en dagelijkse werkelijkheid van heden en verleden, van dichtbij en ver, door elkaar schudt. Zijn fantasie is zijn leidraad en organisatieprincipe.

De stijl en woordkunst van Van der Heijden bewijzen een vindingrijk, sprankelend meesterschap.

Vier van zijn romans zijn verfilmd. De schrijver is gelauwerd met praktisch alle Nederlandse literaire prijzen.

Rijkdom

Het werk van A.F.Th. van der Heijden bestaat uit twee romancycli: ‘De tandeloze tijd’ en ‘Homo duplex’, uit zeven requiems en een macht aan zelfstandige romans, novellen, verhalen, essays, beschouwingen, dagboeken en brieven.

De requiemroman ‘Tonio’ (2011) voor zijn overleden zoon is wellicht zijn meest gelezen roman. Het middelpunt van zijn werk is ‘De tandeloze tijd’, de cyclus die nu zeven delen telt.

Dit levensverhaal van Albert Egberts loopt uit in vele verschillende verhalen, vele plaatsen, vele verwikkelingen, vele emotionele drijfveren, vele personen. De solostem van Albert Egberts zwelt aan tot de meerstemmigheid van een rijk Heijdensiaans romanuniversum.

Geldrop

Binnen het romanuniversum van A.F.Th. van der Heijden bestaat een speciale bekoring voor de ‘Geldropse laag’. Deze laag, te vinden in ‘De tandeloze tijd’ en de requiems, weerspiegelt de verfabelde versie van de kindertijd en vroege jeugd van de schrijver.

De wandeling door zijn land van herkomst voert dan ook langs locaties van scènes uit die romans en requiems.

Zo staat ‘Geldrop….mijn dorp’ voor de oerbron van Van der Heijdens magie.