Eindelijk zijn ze geplaatst. Vijf mooie A.F.Th.-banken staan nu op markante plaatsen in de wandeling.
De wandelaar zit er in het verhaal, gespitst op stemmen van roerige Van der Heijden personages. Lief en leed wisselen elkaar af in de meeslepende verteltrant van de schrijver en roepen hier en daar een overpeinzing op.
De wandelaar komt op verhaal na wandelen, lezen, luisteren in de vlucht van Heijdensiaanse verbeelding.
En dan nodigen de banken uit tot nazit, tot napraten met wandelgenoten en wie weet met passanten uit de buurt.

Vijf banken, vijf verdichtsels

De vijf banken hebben een QR-code op de achterkant van de rug. Zo lees je met een smartphone de informatie over de herkomst van de banken, over de schrijver en de wandeling.
Verder hebben vier van de vijf banken een andere vorm alsof elke bank voor een andere fantasie of associatie staat. En misschien is dat ook wel zo. We hebben elk bank een kenschets meegegeven: een eigen verdichtsel van verhaal en omgeving.

Bank van de kinderdroom

Deze sierlijk rondende bank staat in de bocht van het Hemelrijkpad links buigend naar het Eindhovens Kanaal. De bank kijkt in het groen van een verloren paradijs en over het water dat één rechte zijde van de gevarendriehoek vormt. Misschien is dat woord wel het mooiste, ooit gebezigd voor het territorium van iemands vroegste kindertijd.

Beluister deze plek in de audiotour

Bank van liefde en lust

Deze recht-toe-recht-aan bank aan het idyllische kanaalhaventje gedenkt Gonneke in haar roekeloze verleidingen. Ze is een van de erotische muzen in Van der Heijdens werk.
De schrijver is niet bang voor erotiek; hij laat liefde en lust in alle toonaarden aan het woord. Een meesterproef beloofde hij met de publieksuitgave van de erotische novelle ‘Kastanje a/d zee’ die voorlopig alleen in bibliofiele uitgave bestaat.

Beluister deze plek in de audiotour

Bank van Karine en Frank

Twee tragische personen uit ‘De sandwich’ staan samen met de hoofdpersoon voor onvervuldheid in liefde, in vriendschap en zelfs in oppervlakkige verbinding.
Karine en Frank eindigen in het uiterste van het onbereikbare leven, in de (vermoedelijk) zelfgekozen dood.
Dat onbereikbare weerspiegelt misschien in de S-vorm met rug-aan-rug zit, van deze bank. In elk geval staat de bank in het plantsoen tegenover het trottoir Beneden Beekloop, de plaats van de koude, onvervulde vereniging.

Beluister deze plek in de audiotour

Bank van de tandeloze tijd

Rechtlijnig is deze bank als realisme tegenover de illusie dat de tijd geen tanden heeft, dat je als mens onaangetast door de tijd je leven weg kunt dromen.

Het pastorale plekje op het île van Geldrop, aan de Dommel houdt de illusie nog even in stand. Want volgens Albert Egberts is deze ‘stilstaande’ rivier zijn symbool van het ‘onbruikbare, afwachtende leven’.
Amsterdam zal hem leren, later.

De tandeloze tijd krijgt tanden in het noodlot van zijn hoofdpersoon.

Bank van de woordkunst

De halfronde bank op het Volmolenplein omzoomd door huizen van herinneringen, is de bank van woorden. Hier resoneert de fascinerende woordenstroom van Albert/Adri in zijn lagere schoolklas, ooit binnen het gezichtsveld van het plein.
Die woordenschat is met de jaren tot een monumentaal Heijdensiaans woordenboek uitgegroeid. We vinden er schitterende ‘pseudoniemwoorden’ en neologismen in. En dat is dan nog maar één aspect van Van der Heijdens taalmagie.

Feestelijk inwijden

Half april ongeveer worden de banken feestelijk ingewijd. De Werkgroep Van der Heijden wandeling gaat er een bijzondere ceremonie van maken voor de gulle gevers aan de crowdfundingsactie, voor de medewerkers, voor betrokken autoriteiten en ondersteuners, voor de pers, voor de omwonenden en voor allen die het werk van A.F.Th. van der Heijden een groot hart toedragen.

Zorg dat u het feest niet mist. De website houdt u op de hoogte.