Op 18 november van dit jaar is het veertig jaar geleden dat A.F.Th van der Heijden debuteerde met een bundel verhalen. Een nieuwe stem klonk op in de Nederlandse literatuur. Een overrompelende, meeslepende stem. De stem riep even zo veel bewondering als herkenning op in een zeldzame vermenging van dagelijkse realiteit en hoge mythische vlucht.
In de voorbije jaren is Van der Heijdens stem vermenigvuldigd tot een koor van stemmen. Vele stemmen komen uit Geldrop. Ze komen uit de diepte van een jeugd die nog steeds een bron is voor nieuwe fabels.
Hoe kunnen we veertig jaar A.F.Th. het mooist gedenken? De bibliotheek en volksuniversiteit in Geldrop gaan het doen met een feestelijke wandeling in het fabelrijk van zijn jeugd, ingeleid door een lezing.

Lezing en wandeling op woensdag 10 oktober 2018

Het programma begint om 14.00 uur met een lezing op de bibliotheek Geldrop ( zaal tweede verdieping) door Han Roijakkers.
Zij neemt de toehoorders mee naar de ‘Geldropse laag’ in het kleurrijke oeuvre van A.F.Th. van der Heijden. Daarin zit de ontwikkelingsgeschiedenis van de monumentale romancyclus ‘De tandeloze tijd’ en de verfabelde rouw in requiems voor Van der Heijdens vader, zijn neef, een vriendin, een vriend.
Na een koffiepauze wandelen we tot ongeveer 17.00 uur de eerste lus van de wandeling. Deze route van vier kilometer loopt door het buitengebied en de wijken Hulst en Skandia met een rustmomentje in de Heijdensiaanse pleisterplaats Café De Muis.

Voorbereiden en aanmelden

Wie zich wil voorbereiden op de wandeling, kan natuurlijk een roman of requiem van A.F.Th. (her)lezen. Of u leest voor specifieke informatie het wandelboek van Han Roijakkers: ‘Door de spiegel van A.F.Th. van der Heijden, een literaire wandeling in de verbeelding en werkelijkheid van zijn Geldropse jeugd’. De wandeltekst kunt u ook downloaden via deze website.
Aanmelden voor de lezing en wandeling kan op de websites van de Bibliotheek Dommeldal en de Volksuniversiteit Geldrop
De prijs bedraagt € 21,–. Bij de bibliotheek betaalt u met iDeal en bij de volksuniversiteit betaalt u per automatische incasso bij aanmelding.

Bibliotheek met iDeal Volksuniversitet per incasso

Adressen

Bibliotheek Dommeldal, Heuvel 94, 5664 HN Geldrop, telefoon: 040-2862805
Volksuniversiteit Geldrop, Molenstraat 27, 5664 HV Geldrop, telefoon: 040-2800203

Foto in header: Fokke Zwaan.

Pin It on Pinterest

Share This