Onze werkgroep van zes vrijwilligers heeft als eerbetoon aan onze grootste romancier A.F.Th. van der Heijden een literaire wandeling uitgezet in Geldrop, zijn land van herkomst en oerbron van zijn monumentale werk. De wandeling loopt enerzijds langs locaties van meeslepende romanscènes en  requiems en anderzijds langs de biografische plaatsen van de schrijver. Daar leefde en woonde A.F.Th., daar groeide hij op, daar ontwikkelde hij zich tot zijn twintigste jaar in een beginnend schrijverschap.

De wandeling is beschreven in het wandelboek: ‘Door de spiegel van A.F.Th.van der Heijden, een literaire wandeling in de verbeelding en werkelijkheid van zijn Geldropse jeugd.’ In dit boek leest de wandelaar informatie en romancitaten die bij de uitgezette locaties horen en interessante achtergronden uit de rijke romanwerkelijkheid van Van der Heijden.

Wandelen, hier en daar lezen, af en toe mijmeren over sterke of poëtische verhalen, genieten van een inspirerende omgeving; dat alles vraagt om rustplekken in de wandeling. Natuurlijk staan er wel banken in en rondom deze route maar om recht te doen aan alle leesmomenten zijn er vijf extra banken nodig.

Wij denken aan uitnodigende banken, met een verrassende vorm en passend bij de omgeving. Vijf van zulke banken kosten samen € 10.000.

Maar met ons project maken wij iets moois voor Geldrop en ja voor heel Nederland. De wandeling met de specifieke banken is voor iedereen. Voor inwoners van Geldrop. Voor toeristen die nieuwsgierig zijn naar zijn voetstappen van A.F.Th. in zijn jeugd. Voor lezers van Van der Heijden die willen kijken waar al die gevleugelde verhalen uit zijn romans zich hebben afgespeeld en de sfeer ervan willen proeven. Voor kenners van het werk van Van der Heijden die zijn verhalen in een breder omgevingsperspectief willen zien en zijn thematiek in de dagelijksheid willen begrijpen.

Zo wordt de wandeling een kleurige literaire beleving voor iedereen. Met de banken als rustpunt, als leespunt, als mijmerpunt, als ontmoetingspunt. Hoe fantastisch zou het zijn als de bewoners uit de buurt met lezers en wandelaars in gesprek gaan, gezeten op een echte Adri-bank.

Pin It on Pinterest